6. syyskuuta 2014

Kilpisjärvellä räiskyy ruska

Maaruska on kirkastunut ja syventynyt tällä viikolla päivä päivältä. Loppuviikosta tunturissa kulkiessa on ollut vaikea sanoa, onko punaista vai vihreää väriä enemmän. Kuinka löytäisin sanoja kuvaamaan tätä vuosikausiin parasta värinäytelmää? Kuvat puhukoot puolestaan.

Mallan luonnonpuistossa.

Kitsiputoukselta valuu niukasti vettä kuivan kesän jäljiltä.

Saanaa kohti Mallalta.

Istahdin kivelle kaarnikkaa eli variksenmarjaa kourassa.

Väriterapiaa!

Korkea Jehkaksen huipulla ollut kämppä on poltettu. Seinän vierustalla moni retkeilijä on syönyt vuosien varrella eväitään tuulen suojassa.

Saanaa kohti Jehkaksen suunnasta.

Saanan nokan alla liekehtii.

10 kommenttia:

 1. Hienot on värit! Noista voi täällä etelässä vain haaveilla...

  VastaaPoista
 2. Ruskan värit tuntuvat satumaisilta. Kuin Luoja tuhlailisi värejä mitään säästelemättä. Vai onko Taiteilijalta lipsahtanut väripaletti pitkin tuntureita? Ruska on aistittava paikan päällä livenä. Lohdutukseksi laitoin kuitenkin kuvia esille.

  VastaaPoista
 3. Aurinkoinen HEI Naantalista! Onpa uskomattoman upeita kuvia ja räiskyviä värejä. Kiitos niistä! Tuo maaruska on harvemmin nähtyä herkkua etelässä. Kerran sen olen kokenut Nuorgamin paikkeilla Varangilta tullessa. Ans kattoo, pääsenkö joskus Kilpisjärvelle syyskuussa. Aika kuluu ja ikä painaa, mutta virkistyisinpä ja nuortuisin Kilpisjärven kirkkaan raikkaassa vedessä. Onnentyttö olet ainakin tällä hetkellä! Kaarnikan makuiset terveiset Helenalta

  VastaaPoista
 4. Hei Helena!
  Tiedän olevani onnen tyttö, kun sain nauttia upeasta ruskasta. Voi kuinka soisinkaan sen saman ihanuuden sinullekin- ja muille! Toivottavasti nähdään Ylläksellä tai Kilpiksellä jossakin vaiheessa. Sinun kannustava asenteesi on pistetty merkille. Toivon sinulle valoa ja väriä syksyysi!

  VastaaPoista
 5. Moikka Riitta!
  Aivan mahtavan näköistä!!! Kyllä käy kateeksi sua, kun tuollaisessa väriloistossa kuljet, nauti munkin puolesta. Onko ruska näyttävämpi tänä vuonna kuin aiemmin? Täällä etelässä on ollut tosi lämmintä, ensi viikolla viilenee :(
  Ensi syksynä olisi itsellä tarkoitus tulla sinne ja nähdä tutut paikat noissa upeissa väreissä. Sitten olisikin aika monissa väreissä ne paikat nähty. Nyt täytyy vielä tyytyä ihailemaan kuvia...
  Oletkos vielä siellä vai joko kotona? Onkos tarkoitus olla loppusyksy kotona, ennen kuin tontuilu alkaa?

  VastaaPoista
 6. Hei Sari!
  Olen jo kotona. Ruskan kehittymistä olisi vielä voinut Kilpiksellä seurata, mutta harrastukset (englanti ja espanja) saivat minut palaamaan kaupunkiin. Tämän syksyn ruska on ollut harvinaisen upea, ehdottomasti! Nyt tosiaan teen niin kuin arvelitkin, olen kotosalla kunnes tonttutohinat kutsuvat. Olen nyt ihastunut kävelyyn hyöty- ja kuntoliikuntana.Saapas nähdä kuinka pitkään jaksan kopsutella jumppaan viiden kilometrin päähän ym. Värikästä syksyä!

  VastaaPoista
 7. Moikka,
  teillä oli eilen Rovaniemellä illalla tunnelmaa, kynttilän valoa kenties? Hieman outoa, mutta tunnelnaista?
  Yllätyin hieman, että olit jo kotona, oliko opastuskausi tänä vuonna lyhyempi kuin tavallisesti? Hotellillahan varmaankin opaana olit? Toimiiko systeemi samalla tavalla kuin hiihtokaudella eli aamupäiväretkiä hotellin asiakkaille lähiympäristöön vai oletko paikalla ja ryhmät ikään kuin vuokraavat sut itselleen? Riittääkö ruska-aikaan asiakkaita, kun hiihtokaudella on vuosi vuodelta ollut hiljaisempaa?
  Olet varmaankin ollut syksyisin Kilpparilla kymmenkunta vuotta? Kerroit, että tänä vuonna oli upea ruska. Oliko tänä vuonna syksy tavallista lämpimämpää? Onko yleensä jo ruska-aikaan ollut aamuisin pakkasta ja ehkä aamuisin lumihuntu maassa? Ainakin olen kuvitellut niin. Tosiaankin suunnitteilla ensi syksynä tulla katsomaan tätä upeaa näytelmää, pakko alkaa suunnittelu jo näin varhain, jotta saa sovittua ensi vuoden lomat...
  Meillä oli vielä viime viikonloppuna lähes kesäisen lämmintä, kävimme Valkmusan kansallispuiston tuntumassa, Kymijoen varrella retkeilemässä. Tuttu paikka hiihtäen, mutta sulan maan aikaan uusi tuttavuus. Maanantaista alkaen on ollut hyytävän kylmää, kuinka tähän kylmyyteen taas voi tottua?

  VastaaPoista
 8. Hei Sari!
  Rovaniemellä sataa nyt lunta - ja räntää. Onneksi ehdin kävellä 30 km:n retken lähiympäristössä ruskan värien loisteessa. No, sulaahan tämä lumi, mutta ruska saattaa tärveltyä pian. Olet kuullut Roin harjoituksesta? Sähkökatkos kesti eilen illalla yli tunnin. Lueskelin kynttilän ja otsalampun valossa. Ja nautin pimeydestä ympärillä! Opastuskausi Kilpiksellä oli ennätyslyhyt. Hotellilla oli ryhmiä, mutta oppaan palvelujen tarjoaminen ennakkoon oli retuperällä. Markkinointiin tulee muutos jatkossa. Syksyllä ryhmät voivat ostaa oppaan omaan käyttöönsä.
  Kyllä vain, olen toiminut oppaana kymmenen vuotta Kilpiksellä! Kuinka sitä juhlistaisin?
  Tämä syksy oli erityisen lämmin, niin kuin arvelitkin. Tavallisesti aamut ovat kuulaita ja kirpeitä, nyt ne olivat lämpimiä. Yhtenä syksynä satoi kunnon lumipeite syyskuun toisella viikolla, oli se erikoista. Kilpikselle kannattaa ilman muuta tulla ruskan aikaan!

  VastaaPoista
 9. Hi,
  olen silloin tällöin lukenut tätä mukavaa blogia, kiitos siitä! Vanhaa arkistoa ei ilmeisesti voi kommentoida?
  Olen joskus vuosia sitten käynnyt Kilpisjärvellä, olisikohan ollut syksyllä, en nyt muista tarkemmin. Olen seuraillut kirjoitteluista tuota kelkkarallia, on ollut puhetta norjalaisista ja toki myös kotimaastamme olevista. Tuolla arkiston puolella, keväällä 2013 kirjoitit: "Pääsiäisen vietin poissa Kilpisjärven moottorikelkkapörinästä ja norjalaisten raivokkaasta juhlinnasta. Luin lehdestä, että norjalaiset olivat tanssineet alasti autojen päällä. Olivatkohan luomassa uutta pääsiäisperinnettä?"
  Niin haluaisinkin nyt kysyä, että miten tuo autojen päällä tanssiminen, tapahtuiko siellä hotellissa, missä olit oppaana? Siis oliko kyseessä hotellin vieraiden autot? Vai ihanko omien autojensa päällä hyppivät? Tuli vain mieleen, että jos vieraiden autot, niin kuka sinne uskaltaa autoansa tuoda...
  t: Maikki

  VastaaPoista
 10. Hei Maikki!
  Mukava kuulla, että olet lukenut blogiani! Vanhaa arkistoa ei tosiaan voi kommentoida, mutta olen iloinen, että se saatiin pelastettua kuitenkin luettavaksi. Kyllä Kilpisjärvelle uskaltaa tulla, yleensä on hyvin rauhallista. Nyt en muista tarkemmin tuota yksityiskohtaa, kenen autojen päällä oli tanssittu. Mutta sen voi sanoa, että tuo on ollut harvinainen poikkeus. Moottorikelkalla ajelua pääsiäisen aikaan on enemmän kuin muulloin - ja tiedän, että jotkut hiihtäjät valitsevat sen vuoksi mieluumin muun ajan kohdan Kilpisjärven vierailulleen. Ongelmaa ilmenee lähinnä kylän lähiympäristössä ja vain pääsiäisen aikoihin. Tervetuloa kokemaan upea tunturiluonto. Kannattaa!

  VastaaPoista