22. helmikuuta 2015

Ylläksen tuntureilla lumikengillä ja hiihtäen

Olen tässä käynyt kolmella K:lla alkavan tunturin laella Ylläksellä. Kävelin Kuer-tunturin päälle lumikenkäreittiä pitkin. Kovaa pohjaa voi vallan mainiosti kävellä ilman lumikenkiäkin, niin kuin minä tein. Ylhäällä tuulla töhelsi lunta hangen pintaa pitkin. Maagista.


Teimme työkavereiden kanssa retken Kellostapulin huipulle lumikengillä. Rinnemiehet varoittelivat  voimakkaasta tuulesta, mutta jokaisen mieli teki ylös ja hyvin selvittiin. Tunsimme itsemme sankareiksi, kun tarvoimme pehmeässä lumessa aivan oman reitin ylös. Vahvan vinkan vuoksi jouduin nojaamaan eteenpäin pysyäkseni pystyssä huipun kivikasan päällä. Alhaalla Varkaankurun laavulla paistoimme makkaraa nuotion loimussa ja olimme rinta rottingilla huiputettuamme tunturin tuulelta!


Tämä lumikasa onkin tarkemmin katsottuna mänty Kukaksen huipulle noustessa. Jalanjäljet kertovat jonkun kokeilleen puun suojaan menoa. Oiva pesä tuulelta suojassa - tai sitten tuulitunneli takana olevan aukon vuoksi.
Ylläkseltä löytyy monta vaativaa laskua latureitistön varrelta. Kukakselta alas laskenut tietää, että varoitusmerkki on syystä paikalla. Vaikka laduilla on nyt hiihtolomien aikaan muuten ruuhkaa, mustalla karttaan merkitty Kukaksen reitti oli rauhallinen.


4 kommenttia:

 1. Moikka!
  Jokos olet siellä? Ai missä? No Kilpisjärvellä tietysti!
  Säätiedotusten mukaan Kilpisjärvellä olisi tällä viikolla ollut upeat säät, mutta vielä täällä etelässä pakerretaan, mutta pian auto starttaa kohti pohjoista. Täällä etelässä on kevät jo pitkällä, hirmu lämmintä ollut viime päivinä, mutta taitaa kylmetä pian, koko maassa kuulemma. Toivottavasti pohjoisessa ei sentään jäädy.
  Katselin tuossa juuri, että reittimerkinnöistä on osa tehty ja osa olisi vielä kesken, kunpa saisivat pian valmiiksi, niin olisi mahdollisessa sumu-lumisateessa mukavampi edetä.
  Ensi viikolla nähdään!

  VastaaPoista
 2. Moi! Vielä olen Ylläksellä, mutta aivan pian siirryn Kilpisjärvelle. Siellä minua odottaa iso ryhmä ja talvinen kylmyys. Voitelu helpottuu. Ylläksellä olen voidellut asiakkaiden ja omia suksia liisterillä, mutta Kilpiksellä taidan päästä aloittamaan maailman helpoimmalla voitelulla, sinisellä purkilla. Nähdään siis, kaivetaan villaiset alusvaatteet ja toppahousut esille! Hyvää reissua Suomen upeimpiin maisemiin!

  VastaaPoista
 3. Moi,

  Joko katselet Kilpisjärveä ja Saanaa? Miekin sain vihdoin viimein varattua majoituksen huhtikuulle ;) Nyt 2 erässä (7+5 yötä, näin alustavasti), kun käyn välillä piikillä Roissa. Ja vihdoin sain myös aikaiseksi siteiden laiton tunturisuksiin, joten on sitten kanttiakin tarvittaessa. Täällä ainakin pohjoistuuli tuivertaa kovaa ja aurinkokin kiillottaa hankia, eli liukasta on (tai sitten tuiskannutta pehmolunta paksulti).

  Näkymiin ja kuulumiin!

  >krisse

  VastaaPoista
 4. Hei Krisse,
  Kyllä katselen jo Saanaa - ja täytyy sanoa, että hyvältä näyttää. Kilpisjärvi on niin oma maailmansa. Aika kylmää on, mutta pidän pakkaslumessa hiihtämisestä ja ladun aukaisemisesta koskemattomaan luontoon. Eilen hiihdettiin Mallajärvelle ja tänään Temppelikuruun, kumpaankin umpihankea. Myöhemmin keväällä löytyy jo valmiita latuja, onhan se helpompaa, mutta tämä on jotakin ainutlaatuista.
  Anna kuulua lähempänä. Nähdään!
  Riitta

  VastaaPoista