18. huhtikuuta 2015

Kilpisjärven tunnelmia

Kilpisjärven sää on esittänyt kaikki oikkunsa tänä keväänä. Yhtenä päivänä naureskeltiin paikallisen emännän kanssa, että sää vaihtelee kuin naisen mieli. Myrskyämisen jälkeen kaunis auringonpaiste valloitti maiseman, vain vaihtuakseen hetken kuluttua pyryksi ja tuiskuksi.

Yllä olevassa kuvassa toimin oppaana hiihtoretkellä, mutta yhtenä päivänä minäkin pääsin  asiakkaan rooliin uudessa lajissa. Tunturipotkukelkkailussa. Olin ainut asiakas ja oppaina parastaan pistivät kaksi Pahvia, kokeneita Haltin kävijöitä potkurilla. Reittimme kulki hiihtouraa pitkin Kilpishotellilta koivikkoa pitkin Retkeilykeskukselle ja takaisin. Pahvien mukana saimme Kilpisjärvelle pitkästä aikaa kauniin poutasään. Retken aikana huomasin, kuinka rentouttavaa on jättää käytännön järjestelyt jonkun toisen huoleksi ja vain nauttia olostaan. Saanan juurelle ylämäkeen potkukelkan työntäminen tuntui aika työläältä, mutta alamäissä oli sitäkin hauskempaa, varsinkin kun minulla luisti parhaiten! Taukojen pitämiseen laji on ihanteellinen, istut vain alas ja avaat juomapullon! Potkukelkassa tarvitaan leveät liukujalakset helpottamaan menoa. Kiitos Pahveille huippuhienosta retkestä!


Tunturinalle on päässyt tällä viikolla hiihtoretkille mukaan. Ylemmässä kuvassa Tunturinalle on istahtanut Mallajärven luona olevan rajakyltin päälle. Takana siintää Saana loivemmasta päästä katsottuna. Alemmassa kuvassa Tunturinalle huikkaa minulle pusun poskelle päästyään kiertämään Ailakkavaaraa.
Kuvat: Mark Hiles ja Marja Matinkari8 kommenttia:

 1. Juhlallista Veteraanipäivää rajapyykille!

  Vuonna 2006 oli niin lämmintä ja vetistä, että asetuimme letkaan Kujun moottorikelkan perään ja pääsimme hinauksessa pyykille. Onnistuin olemaan kaatumatta. Kaunis muisto siitäkin päivästä.

  Kevät on pitkällä ja vappu lähestyy. Oppaan tehtävät muuttavat muotoaan. Toivottavasti ensi kevään hiihtäjät, jo tutuksi tulleet ja uudetkin, kohtaavat Sinut Riitta, iloisena, reippaana ja valmiina palvelukseen. - Etelätuulen lämmittämin ajatuksin, Helena.

  VastaaPoista
 2. Moikka!
  Mitä kuuluu? Olikos teillä siellä maanantaina hienot juhlat?
  Nyt taitaa olla pilkkikisat tulossa, ainakin asuntoautoja näyttää olevan tienreunat täynnä. Vieläkö hiihtäjiä riittää?
  Mukavaa Vappua!

  VastaaPoista
 3. Helena: Tänä vuonna veteraanijuhlassa oli poikkeuksellisesti aivan erinomainen sää. Aurinko paistoi, oli lähes tuuletonta, pikkupakkanen ja teräshanki kantoi missä vain. Muistan Kujun hinauksen aikoinaan, se oli kokemus! Nyt hiihdin rajapyykille ystäväni kanssa Mallan koivikossa puikkelehtien.

  Palasin Vapuksi kotiin Rovaniemelle pakoon pilkkikisojen hulinaa. Kilpisjärvelle jäi vielä upeat hiihtokelit. Ensi kevään tilanne on aivan auki. Joka tapauksessa olen saanut tehdä unelmatyötäni oppaana Kilpisjärven hangilla kymmenen vuotta ja onnistunut sinä aikana luomaan lämpimiä ja välittömiä suhteita asiakkaisiin. Pidän sitä hyvin arvokkaana asiana. Hyvää kevättä Helena!

  VastaaPoista
 4. Sari: Hauskaa Vappua täältä kotoa Rovaniemeltä. Laukut on jo suurimmaksi osaksi purettu ja tuntuu niin kotoisalta olla omien taulujen, viherkasvien, mattojen ja huonekalujen keskellä. Onhan siitä aikaa kun läksin työreissuun, marraskuun lopulla. Erikoista tämä minun elämä... Lähden pian käväisemään Helsingissä ja juhannuksesta eteenpäin töitä saattaa löytyä Ahvenanmaalta Kökarista! Katsotaan mitä tapahtuu.

  Kilpisjärvelle jäi upea hiihtokeli hangenkantoineen. Vellova pilkkikansa täyttää kylän ja minä olen onnellinen päästyäni "turvaan" kotiin siltä hulinalta. Hyvää kevättä Sari!

  VastaaPoista
 5. Moikka!
  Ai, sä ootkin jo kotona! Ajattelinkin tuossa jossain vaiheessa, että mahdatko päästä omaan kotiin työrupeaman jälkeen, kun asunnon pois vuokrasit. Mutta onneksi pääsit, oma koti kullan kallis.
  Aivan kamala se Kilpisjärven eilinen tulipalo, kun ajattelee kylää ja kyläläisiä, niin hirmu suuri menetys, eikös lähes kaikki toiminta pyörinyt monitoimitalolla. Eihän siellä oikein muita kokoontumispaikkoja taida olla?

  VastaaPoista
 6. Kotona - toipumassa ja lepäämässä. On aika tarkastella asioita ja koota itseään.
  Kilpisjärven koulun palon järkytyksen keskellä koulun rehtori osoittaa voimansa ja kykynsä nostattamalla mielialaa. "Nyt puuttuu koululta lattia, seinät ja katto, mutta ne tehdään. Uusi monitoimitalo on toiveissamme." ..."Olemme auki, olemme uuden alussa." Koulun seiniksi loppukevääksi muuttuu biologinen asema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, kenties sinäkin olet auki ja uuden edessä. Rohkein askelin eteenpäin. Aina kannattaa varautua Hyvän päivän varalle! - Helena

   Poista
 7. Kiitos Helena oivaltavasta ja kannustavasta kommentistasi. Se osui ja upposi. Jos nyt palaan vielä koulupaloon - palon myötä paloivat myös oppilaiden retkirahat, joita pankki ei ollut monesta yrityksestä huolimatta tallettanut koulun tilille. Nyt kävi kuitenkin hyvin, Nordea tukee koulua 4000 eurolla!

  VastaaPoista