5. kesäkuuta 2016

Kökarista veneretkellä pienellä Idön saarella

Tänään on ollut ihana päivä! Kökarista järjestettiin veneretki lehtomaiselle Idön saarelle ihastelemaan harvinaisia kasveja. Kolmen veneen voimin ajelimme tuulessa noin kahdeksan kilometriä Kökarista etelään. Idö sijaitsee Källskärin saaren vieressä, mutta on luonnoltaan silti erilainen.

Pidimme pikniktauon hengästyttävän kauniilla paikalla tuulelta suojassa lahden poukamassa. Satakielen laulaessa läheisessä puussa olo tuntui hyvin erityiseltä. Niin paljon kauneutta yhdessä hetkessä!
Oppaamme neuvosta kaikkien oli kuljettava aukosta, joka on muodostunut puun oksan kasvaessa kiinni runkoon. Kyllä aikuinenkin löytää leikkisän puolen itsestään, helposti.
Idön saarella kasvaa mm. erilaisia orkideakasveja. Tässä ihastelun kohteena on kuitenkin lehtokielo, joka on muhkeampi versio kalliokielosta - ja harvinaisempi.

Kävimme myös katsomassa harvinaisen laajaa luonnontilaista esiintymää karhunlaukkaa. Alueella tuoksui valkosipulille. Karhunlaukka on kokonaan syötävä ja kuulema Keski-Euroopassa hyvin arvostettu  luonnon villiyrtti. Karhunlaukka on rauhoitettu Ahvenanmaalla.
Retkellä tutustuin suosikkikirjailijaani, Kökarista kotoisin olevaan Ulla-Lena Lundbergiin. Oli mukava kertoa, että olen lukenut hänen suositun ja arvostetun kirjansa Jää sekä suomeksi että ruotsiksi. Sain tilaisuuden kiittää upeasta kirjasta.

Paikalliset saaristolaisnaiset neuvoivat luontoretken jälkeen punkkien varalta riisuutumaan ulkona ja suihkuttelemaan itsensä kunnolla. Punkit ovat saaristossa pelätympiä kuin käärmeet.

Talvi tunturissa, kesä saaristossa -elämäntapa tuntuu tällä hetkellä aikas kivalta. Tervetuloa ystävät käymään Kökarissa kesän mittaan! Tässä on jotakin erityistä, joka pitää itse kokea, aivan niin kuin tunturiluontokin.

10 kommenttia:

 1. Hei, onpa Kökar ottanut ruhtinaallisesti sinut vastaan, vienyt heti retkelle ja näyttänyt parhaat puolensa; josko huonoja puolia siinä saaressa onkaan. Ja kirjailijankin tapasit. Hienoa! Olen minäkin lukenut Jään.

  Asutko samassa rivitalossa, jossa viime vuonnakin ja jonka kukkapenkistä sain mukaani Kökarin neilikan? Siinä on paljon nuppuja. Ovatko kauppa ja leipomo-kahvila hyvässä vireessä?

  Heti alkoi tehdä mieli saarelle. Peders Applagårdin 'syltit' on syöty ja purkki nuoltu pohjaa myöten. Vi ska se, hur det är med sommaren.
  Helena
  P.S. Onko Kilpisjärven koulua alettu rakentaa palaneen paikalle ja missä lapset ovat opiskelleet evakossa ollessaan?

  VastaaPoista
 2. Hei, on ihanaa olla Kökarissa! Asun tyytyväisenä samassa rivitalossa kuin viime kesänä. Olen ahkeroinut sisäpihan kimpussa, mm. puhdistanut laattojen välejä rikkaruohoista. Neilikoissa on paljon nuppuja, on ollut kuivaa koko ajan, joten aion kastella niitä kunnolla. Kauppa ja leipomo ovat entisessä vireessä.

  Ehkä sun tarvitsee tehdä ostosmatka Kökariin! Applagårdin "sylttiä" kassit täyteen, että pärjää sitten taas. Tervetuloa, pidä minut ajan tasalla.

  P.s. Kilpisjärven koululaiset olivat talven ihan kelpo tiloissa kylällä ja uuden koulun odotetaan valmistuvan syksyllä 2017.

  VastaaPoista
 3. Moikka!
  Oikein mukavaa Juhannusta!
  Toivottavsti tää kesä hieman lämpenee ja saat paljon vierailijoita sinne ulkosaaristoon!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, hyvää Jussia! Vierailijoita - siis töihin asiakkaita vai mun ikiomia vieraita? Molempia on jo näkynyt, veneilijöitä on toistaiseksi ollut aika vähän. Ystäviä on jo käynyt Kökarissa ja paljon on tulossa. Hauskaa!

  VastaaPoista
 5. Moikka!
  Molempia, mutta lähinnä veneilijöitä tarkoitin, eikös sun ikiomat vieraat tuu säästä välittämättä sua katsomaan :)
  Mulla olis vielä pari päivää töitä jäljellä ja sitten Lapin maisemiin. Tällä kertaa emme mene käsivarren, vaan pään suuntaan. (Eli menemme siitä sun kodin läheltä, eikös se sun koti siinä keskustan tuntumassa ole? Sä vaan oot sielä harvoin paikalla, heh..) Siitä onkin jo aikaa, kun Kevon luonnonpuistossa viimeksi olimme. Tulikin parina edellisenä vuotena käytyä pari kertaa vuodessa Kilpparilla, joten välillä täytyy käydä muualla, jotta saa vaihtelua ja vertailua maisemiin. Toisaalta jos saisi valita vain yhden paikan, niin Kilppariahan se toki olisi :)
  Mitäs sulle kuuluu? Mitäs olet tehnyt tän kuukauden aikana, kun ei susta ole mitään kuulunut? Onkos siellä ollut yhtä pilvistä ja sateista kuin täällä? Juhannus oli ihan ok, mutta esim. viime viikko oli tosi sateinen.

  VastaaPoista
 6. Hejssan!
  Kökarissa aika kuluu siivillä. En ymmärrä kuinka aika kiitää! Säät ovat olleet kohtuullisen hyvät, pelkkiä sadepäiviä on ollut siellä täällä, mutta muutoin aurinkoista tai puolipilvistä. Elämä on kai asettunut uomiinsa. Olen uinut aika paljon - ja siinä on hyvä kuittailla, että kun talven harjoittelee avannossa, niin tarkenee uida kesän Kökarissa. Asiakkaita on ollut kohtuullisesti, enemmänkin voisi olla. Ystäviä on käynyt mukavasti moikkaamassa, se on ollut mahtavaa! Hyvää reissua teille Lappiin! Niin, joo, tämä tyttö ei paljoa ole kotona Rovaniemellä!

  VastaaPoista
 7. Hyvänen aika, Riitta, vieläkö aherrat Kökarissa? Blogi uinuu Idön tunnelmissa. Saanko laittaa läppäriini taustakuvaksi syyskuun 2015 Väriterapiaa-kuvan? Se on ihana. Toivon näkeväni sellaista ruskaretkellämme Inarissa ja Karigasniemellä noin neljän viikon kuluttua.

  Toinen kysymys koskee Herzeg Novia. Olin siellä 80-luvun lopussa vanhan Jugoslavian aikaan. Silloin soitettiin trumpetilla joka ilta klo 23 Il Silenzio -kappale, joka tarkoitti Buona Notte turisteille ja muillekin. Hieno perinne, lieneekö jatkunut? - Naantalissa vesper soi klo 20 kirkon tornista kesäaikaan. - Helena

  VastaaPoista
 8. Hei Helena, täällä minä olen Kökarissa koko elokuun ajan. Monet paikat ovat jo sulkeneet ovensa ja aika hiljaista on, mikä on omalla tavallaan viehättävää.

  Tänä kesänä olen tehnyt enemmän töitä kuin vuosi sitten ja se on tuntunut. Olen ollut jokseenkin rasittunut loppukesää kohti ja jaksanut liikkua vähemmän luonnossa. Voi, voi tätä ihmisen halua tehdä työnsä niin hyvin kuin suinkin ja ottaa toistenkin töitä omille harteilleen. Ensi kesän kuvio on mietinnässä...

  Totta kai saat laittaa taustakuvaksi Väriterapiaa-kuvan. Onpa kiva, että se puhuttelee sinua. Ja hyvää ruskaretkeä sinne pohjoiseen!

  Herzeg Novissa en törmännyt mainitsemaasi soittoon. Kuulostaa aika hienolta! Oli tosi mukavaa lukea kommenttisi, juuri tätä tarvitsin! Kiitos.

  VastaaPoista
 9. Moikka!
  Minnes sinä olet kadonnut? Kesäkuulumisia täällä odotellaan? Ja lisää hienoja kuvia.
  Okei, eihän aina ehdi meitä hemmotella, töitäkin pitää tehdä :)
  Lomat on nyt pidetty ja pari viikkoa töitä on kohta takana. Käytiin Lapissa lämmittelemässä, oltiin reitillä: Kenesjärvi - Guivin lenkki - Sulaoja ja kanjonireittiä takaisin Kenesjärvelle. Lähtiessä lupasi pilvistä ja sadetta. Muuttui poudaksi ja helteeksi, taisi olla Suomen kuumin paikka sillä viikolla. Rinkkaselässä tuli hieman hiki, heh.. mutta parempi pouta kuin sade, onhan maisematkin silloin hienompia. Ja upeita maisemia siellä riittää, se näköalapaikka taitaa olla Suomen jylhin näkymä (vaikka Kilppari fani olenkin). Voin suositella.
  Mitenkäs elokun jälkeen? Meetkö ruska-ajan oppaaksi Lappiin?

  VastaaPoista
 10. Hei! Ja anteeksi saamattomuuteni blogin suhteen - olen tainnut juuttua tänä kesänä töihin vähän liian syvästi. Luonto on jäänyt vähemmälle ja työasiat ovat olleet mielessä vapaa-aikanakin. Hmmm... Kuinkas tässä kävi näin? Tänään vietän viimeistä kokonaista päivää Kökarilla, saunon ja uin jo hieman viilenneessä meressä ja huomenna lähden nousemaan hiljalleen pohjoista kohti. Matkalla on niin monta ystävää tavattavana, että kotimatka kestää. Aion käydä saunomassa ystävien kanssa useassa paikassa, mm. julkkisaunassa Löylyssä Helsingissä.

  Ruskaopastuksia ei valitettavasti ole. Syksyn vietän kotona Rovaniemellä. Palaan harrastuksiin mm. joogan ja kieltenopiskelun pariin ja tapaan usein siskon poikia. On hyvä aika palata kotiin ja kerätä voimia. Hyvää syksyä! Oli kiva kuulla reissustanne.

  VastaaPoista