21. joulukuuta 2016

Ylläksen Tontulta terveisiä


Joulukuu on tunnetusti tontuilla kiireistä aikaa, niin Ylläkselläkin. Ajat ovat muuttuneet. Vielä muutama vuosi sitten kaikki tontut olivat suomalaisia, myytiinhän brittiperheille suomalaista joulua kaupallisen ja muovisen joulun tilalle. Jouluteemaisen loman suosio on kasvanut ja tonttuja tarvitaan yhä enemmän toteuttamaan tätä Kerran elämässä- tyyppistä unelmalomaa Suomen Lapissa, Talven Ihmemaassa. Nyt minulla on tonttukollegoita mm. Australiasta, Brasiliasta, Pakistanista ja Hong Kongista. Heidän edukseen on laskettava sosiaalisuus ja hyvä kielitaito. Kaukaa tulleet tontut on koulutettu tehtäviinsä palkattomassa viiden päivän koulutuksessa, joten he kykenevät hoitamaan ennalta sovitut tehtävät. Epäilen kuitenkin, että suomalaisuus jää jalkoihin. Istuin kerran tällaisen ulkomaalaisen tontun opastamassa bussissa, kun poroja juoksi tietä pitkin. Brittiasiakkaat olivat innoissaan. Opas ei reagoinut tilanteeseen mitenkään. Minulla syyhysi tarttua mikkiin ja kertoa kaikenlaista poron elämästä, mutta sillä kertaa se oli tietenkin hänen shownsa. On ilo pystyä kertomaan suomalaisesta luonnosta eri vuodenaikoina, avantouinnista sun muista asioista. joista asiakkaille jää käteen aitoa suomalaisuutta.
Itsenäisyyspäivänä perinteisesti sytytetään kynttilöitä Ylläksen katujen varteen. Olen usein ollut mukana tässä kunniatehtävässä. On hyvin kaunista olla mukana luomassa tätä kynttiläkujaa ja toivottaa ohikulkijoille Hyvää Itsenäisyyspäivää. Nyt tuntui vähän ontolta, kun hoidin asiaa ulkomaalaisten, vain joulukuun Suomessa viipyvien työkavereiden kanssa. He manasivat kynttilöiden sytyttämisen hankaluutta tuulessa ymmärtämättä Itsenäisyyspäivän arvokkuutta. Toki Suomi on kansainvälinen ja maailma menee eteenpäin.

Pidän tämän päivän nuoria hyvin rohkeina, kun he matkustavat maailman toiselle puolelle vaikka rahaa on niukasti. Eräs nuori nainen totesi: "Ihmiset ovat ystävällisiä joka paikassa. Ei minua pelota." Kun ajattelen omaa elämääni, kymmenisen vuotta sitten kerättyäni kaiken rohkeuteni muutin Ruotsiin opiskelemaan. Pelotti ja jännitti. Se oli minulle suuri askel.

Joulukuussa sää on ollut harvinaisen kaunis, punertavaa taivaanrantaa ja revontulia on päästy ihailemaan useasti. Pakkasta on ollut enimmillään kolmisenkymmentä astetta, nyt on lauhaa, nollan tienoilla. Eräänä päivänä aamun tulipalopakkasesta sää lauhtui iltaan mennessä leudoksi. Aika vaikeaa on pukeutua sopivasti!

Olen ollut innoissani hiihtämisestä, pari sataa kilometriä on jo takana. Olen onnistunut pitämään lenkit enimmäkseen riittävän lyhyinä, etten väsy liikaa. Ja olen saanut joillekin lenkeille hiihtoseuraa, jolloin matka taittuu huomaamatta. Kirjoitan tätä vuoden lyhimpänä päivänä, 21. joulukuuta. Huomaan, että tänä talvena pimeys ei ole painanut minua väsyneeksi, vaan tunnistan valon itsessäni ja toivon voivani loistaa sitä toisillekin.

Haluan toivottaa lukijoilleni Ihanaa Joulua ja Onnen hetkiä ensi vuoteen.

5 kommenttia:

 1. Moikka!
  Ylläksen tonttu on siellä niin autrinkoisen pirteänä, suurten hankien keskelllä. Kaunis asu sinulla, saatko työn puolesta? Jollain lailla tuli saamelaisuus mieleen, siis puvun koristeista. Siitä tulikin mieleen, että onko teillä siellä touhuissa millään lailla saamelaisia mukana? Viime viikolla taisi olla telkussa joku juttu, jossa turisteja haastateltiin ja joku siinä kertoi, että haluaisi nähdä jotain perinteistä ja aitoa, saamelaisuudesta tuntui olevan myös kiinnostunut.
  Nuo kaamoksen värit näyttävät todella upeilta, et varmaankaan ole käsitellyt tuota kuvaa, vaan se on ihan aito? Miten se voikin olla niin värikäs? Todella kaunis.
  Sen sijaan se kylmyys mitä siellä on ollut tuntuu todella kylmältä, oikein puistattaa. Me taidetaan täällä viettä mustan maan joulua, no vihertäähän nurmikko sentään, että jotain väriä löytyy, heh...
  Oikein Mukavaa Joulua ja Paljon Onnea! :)

  VastaaPoista
 2. Hei Sari!
  Kaunis asuni on työn puolesta. Se on Häätontun asu, kun olen mukana järjestämässä vihkimisiä kodassa. Tosin nyt olen pitänyt asustetta muissakin tontun tehtävissä, kun tontun vaatteista on pulaa. Pidän itsekin asua kauniina, joskus meinaan kompastua pitkään hameeseen. Aika moni haluaa valokuvata, eilenkin pari turistia pysäytti kadulla ja pyysi saada kuvata. Mikäs siinä, jos voi tuoda iloa niin pienellä vaivalla.

  Taivas on ollut uskomattoman kaunis ja värikäs, Luonto on tarjonnut parastaan. Meillä on aitoa ja alkuperäistä tarjolla porosafarilla. Siellä on aitoja Lapin pukuja ja porosta tehtyjä matkamuistoja. Se on minun lempiohjelmani.


  Kiitos ja oikein Hyvää Joulua täältä valkeuden keskeltä.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Moikka Riitta!
  Ja hyvää alkanutta vuotta 2017!
  Onko tonttuna olo jo loppu ja lomamestarin työt alkaneet? Kuinka olet tarennut siellä pakkasten keskellä?
  Meillä oli musta joulu ja ajankohtaan nähden hyvin lämmintä. Vielä viime viikko oli tosi lämmin, viime perjantaina vielä haravoin pihalta tuulen pudottamia risuja, pintamaa oli sula. Vuodenvaihteen jälkeen pakastui ja parina viime päivänä on meilläkin ollut lähes parikymmentä astetta pakkasta, kera purevan tuulen. Tämä äkkinäinen muutos tuntuu aivan kamalalta sen lämpöisen jälkeen. Toissapäivänä pyrytti muutaman sentin kevyttä pakkaslunta, joten nyt täälläkin on hieman valkoista maassa, viikonloppuna luvassa lisää.
  Luin muutama päivä sitten netistä, että (Kilpisjärven) Hemppa on kuollut viime vuoden lopulla. Vaikea uskoa, että niin hyväkuntoinen mies voi menehtyä niin nopeasti. Saanan valloituksia aivan hirmuinen määrä, ei voi muuta kuin ihailla.
  Hyvää talven jakoa ja tarkenehan siellä hirmuisten pakkasten keskellä!

  VastaaPoista
 5. Hei Sari!
  Tontun työt ovat ohitse, nyt jatkan samassa paikassa oppaana koko talven. Lomamestarin työtä ei ole enää olemassa, mutta hoidan kevään mittaan silti joitakin suosituimpia ohjelmia hotelleilla (bingoa ja monotanssien tauko-ohjelmaa).
  Kylmää on ollut, lähes 40 astetta pakkasta. Minä olen pysynyt lämpimänä, mutta yksi työkaverini esitteli tänään moottorikelkkailussa paleltunutta poskeaan. Kuulin, että kaikki huskysafarit toteutettiin. Ehkä koirat pärjäävät pakkasessa paremmin kuin turistit!

  Hempan kuolema järkyttää minuakin. Hän oli niin olennainen osa Kilpisjärven kuvaa Saanan valloituksineen.
  Koetan pysyä lämpimänä jatkossakin. Nyt olen pitänyt villakerrosten lisäksi kolmea takkia! Hyvää sydäntalvea!

  VastaaPoista