9. huhtikuuta 2017

Kilpisjärven viikko vaihtelevassa säässä, mutta tunnelma korkealla

Ajattelin saapuessani Kilpisjärvelle, että jokaisen ihmisen pitäisi päästä edes kerran eläessään käymään Kilpisjärven tuntureilla ja aikaa pitäisi suoda ainakin viikon verran. On se niin erilainen paikka. Niin avara. Niin vahva. Niin koskettava. Oma maailmansa muuhun Lappiin verrattuna.

Perinteiset hotellin järjestämät hiihtoretket ovat historiaa, mutta silti hiihdimme viikon yhdessä nauttien paitsi maisemista myös toistemme seurasta. Vuosia yhdessä hiihtäneet ihmiset ovat hitsautuneet yhteen, turhista ei valiteta. Kuten siitä, että yhtenä päivänä satoi rehellistä vettä hiihtoretkellä. Minkäs teet, viisas vain hiihtää hyväksyen tilanteen. Seuraavana päivänä hanki kantoikin sitten ja kimalteli, tunturin rinne oli turhankin jäinen. Silloin hiihdettiin Goldajärven koivikossa. Sitä seuraavana päivänä satoi uutta lunta ja tuuli niin vietävästi. Hiihdettiin Tsahkaljärven koivikossa ihanan pehmeässä lumessa hankikannolla nauttien suloisen pehmeästä valosta. Kilpisjärven vaihteleva, jopa oikukas sää tarjoaa ihmiselle mitä parhaimman mahdollisuuden elää suoraan tässä hetkessä. Se on arvokas asia.

Hiihtoviikon aikana ensimmäinen ja viimeinen päivä tarjosivat houkuttelevimmat säät. Niinpä suuntasimme heti ensimmäisenä päivänä vastarannalle Ruotsin Tuipalille. Alla oleva kuva on otettu kurusta Tuipalilla.
 

Saanajärven päivätuvan seinusta on mieluisa paikka pitää taukoa. Hirsiseinä ja ikkunasta heijastuva Saana luovat kuvaan tunnelmaa.
Viimeisenä päivänä hiihdimme Iso Jehkaksen päästä päähän. Maisemat palkitsivat joka suuntaan. Kuvassa pidämme taukoa rinteessä Haltin reitin puolella, ns. hevosenkengässä. Lumi oli loistavaa laskemiseen! Istumapaikoiksi löytyi jokaiselle hangesta pilkistävä kivi.


Olen kiitollinen viikosta monella tapaa. Ensi talveksi olemme suunnitelleet yhteisiä retkiä viikolle 15 - ja mukaan mahtuu.

8 kommenttia:

 1. Moikka!
  Siä jo olit siellä, miä pääsen vasta ensi viikolla. Ei taideta nähdä tänä keväänä? Pääsiäinen ja vähän vielä töitä sen jälkeen ja sitten...
  Oli mukava lukea kuulumisiasi pitkästä aikaa ja mikä se mieluisampi lukukohde olisikaan kuin Kilpisjärvi:) Ollaan itse seurailtu säätä, lunta siellä varmaankin riittää yllin kyllin, mutta melkein koko kevään on ollut pakkasta, hankikantoa ollaan koivikoihin toivottu, ylempänä tunturissahan sitä lähes aina taitaakin olla. Mukava lukea, että oli suojan puolella ja tuli hankikantoa, antaa vapautta suunitella omia reittejä, kelkkareittien ulkopuolelle.
  Jokos olet kotona lomailemassa, pitkän työrupeaman jälkeen?
  Mukavaa Pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Olen palannut Äkäslompoloon vetämään bingoa ja hiihtelemään omia hiihtoja. Viivyn vielä viikon ja sitten palaan pitkästä aikaa kotiin Rovaniemelle vetämään henkeä ennen kuin siirryn kesäksi Kökariin.
   Hyvää Kilpisjärven reissua. Nauttikaa!

   Poista
 2. Hei, Riitta! Yritän kerran vielä tätä kommentointia. Jospa onnistuisi.
  Kiitos upeista Kilpis-kuvista ja kertomuksista. Hyvä, että olen kokenut ne neljästi, osan sinun opastuksellasi. Vielä olisi päästävä näkemään, kun järvi lainehtii ja purjehdittava Malla-laivalla rajapyykille.

  Raikkaat terveiset Kiilopäältä, josta palasin viikko sitten. Olin tyytyväinen päivittäisiin suorituksiini hyvin huolletuin vuokrasuksin. Komeinta oli, kun jaksoin ponnistella Niilanpäälle ja Ahopään yli sinivalkoisessa maisemassa - sopii hyvin Suomi 100 -teemaan. Kiitollisuuus valtaa mielen. - Aiemmin nautin alamäestä, mutta nyt pikkuisen pelottaa ja on tultava auraamalla alas. Reisien voima on heikentynyt. Ehkä vahvistun, kun olen aloittanut jo pyöräilykauden.
  Aurinkoisin terveisin Helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Helena!
   Lopultakin sun kommentti tuli läpi ja perille! Mikähän ihme siinä oli!

   Kilpisjärvi on niin vaikuttava paikka, että sun on koettava se vielä. Kiilopää on myös mukava paikka hiihtää ja aistia tunturit. Alamäet on syytä hiihtää taitojen ja voimien mukaan, ettei tule pitkäaikaisia vammoja hoidettavaksi. Ehkä iän tuoma varovaisuus on viisautta...

   Pyöräily Naantalin auringossa ja merituulessa kuulostaa hyvinkin reisiä vahvistavalta ja iloa tuovalta harrastukselta. Toivottavasti me nähdään taas!

   Terveiset Äkäslompolosta pääsiäisenä, kun sää vaihtuu viiden minuutin välein. Aurinkoa, tuulta, lumisadetta... kylmä tuuli, lämmin auringonpaiste.

   Poista
 3. Moikka Riitta!
  Hyvää kesää, mihin olet kadonut? Olet varmaankin jo ulko saaristossa? Olen kyllä käynnyt sivuilla säännöllisesti, mutta ei ole tullut itsekään kirjoitettua...
  Olimme tosiaankin huhtikuun lopulla Kilpparilla,karkeasti reitillä Luontotalo-Ailakkajärvi-Rommaeno-Raittijärvi-Poroeno-Taabmajärvi(päiväretki)-Kaitsajoki-Paihkasjärvi-hotelli. Alkumatkalla Ailakalta eteenpäin oli hankalaa, ikävällä tavalla upottavaa hankea, joka hodasti aika lailla, välillä upoten kävellen, lähes kontaten rinnettä ylös, että sillee tällä kertaa. Jatko sujui paremmin, mutta aikataulu petti ja "kääntöpisteessä" vain päiväretki aivan ihanalle tuvalle (alunperin piti olla kaksi yötä ja välipäivä), oispa voinut yöpyä siellä, ehkä toisella kertaa, nyt kaikki yöt teltassa. Vuosi sitten oli ajankohtaan nähden lämpimämpää, nyt kylmempää, ehkä jonain keväänä osuu normaali kohdalle, ainakin toivoa sopii :)
  Tämä kevät-kesä on ollut aika vaihtelevaa ja viileää myös täällä etelässä, tänään kesäpäivänseisaus, pohjoisessa sataa räntää ja lunta, täälläkin kylmenee Juhannukseksi. Kai se kesä ja lämpö jossain vaiheessa tulevat, muutama lämmin päivä jo ollut.
  Töissä loman jälkeinen aika olut aikamoista haipakkaa. Reilu kuukausi vielä töitä ja sit kesäinen Kilppari kutsuu!!!!!!!!
  Mites oot tarennut siellä ulkomerellä? Turisteja ei varmaankaan näin kylmällä ole vielä paljon ollut?
  Mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
 4. Hei Sari!
  Saaristossa olen, Kökarin kolmas kesä on alkanut. Pahoitteluni siitä, että kirjoitusintoni on laantunut. Olipas teillä vaativa retki upottavassa hangessa Kilpisjärven maisemissa!
  Aika viileää on ollut saaristossakin. Villavaatteet ovat olleet kovassa käytössä. Olen uinut ahkerasti meressä, vesi on vielä virkistävän viileää. Heinäkuun helteitä ja veneilijöitä tässä odotellaan!
  Hyvää Kesää!

  VastaaPoista
 5. Hyvänen aika, Riitta! Merikarhuko vai vastustamaton seilori on vienyt aikasi ja kirjoituskykysi? Onko tässä lähdettävä katsomaan? Tietysti Brudhäll ottaa kielitaitoisesta, ahkerasta ja viehätttävästä Sinusta kaiken irti. Kökarin neilikat kukkivat minun kukkapenkissäni. Entä sinun? Merivesi pysyttelee sopivan viileänä, ja sehän meitä avantouimareita viehättää.
  Aurinkoisin terveisin
  Helena

  VastaaPoista
 6. Hei Helena! Ahkeruus on iloni, laiskuus intohimoni. Mukava kuulla, että kirjoituksiani kaivataan. Ja noloa, että olen niin saamaton sillä saralla... Asun tänä kesänä eri paikassa. Nyt olen hoitanut suurta ja kaunista puutarhaa vapaa-ajallani. Ehkä voisin laittaa kukista kuvia tännekin, eikä vain Facebokiin. Sitä romanttista kohtaamista ja jalat alta vientiä vielä odottelen. Kökarissa on kaunista. Kunpa tulisit katsomaan, uudestaan!

  VastaaPoista