4. elokuuta 2017

Kiitoksen aiheita Kökarissa

On niin monta syytä kiitokseen. Tänä kesänä Kökarissa olen uinut ahkerasti. Merivesi oli pitkään viileää ja sain ihmetystä (ehkä ihailuakin) osakseni, kun vain pulahdin sinne uimaan. Silloin sain hyvän syyn kertoa, kuinka uin vuoden ympäri luonnon vesissä. Talvella uima-alue on vain pieni aukko jään keskellä, mutta sulan veden aikaan kelpaa polskia missä vain. Alla olevassa kuvassa uin kesätyöpaikkani, rantaravintolan edustalla. Samassa yhteydessä toimii vierasvenesatama, hotelli, ulkobaari sekä järjestetään veneretkiä.


Toinen suuri ilon aiheeni on ollut Kökarilaiset puutarhat. Alla olevassa kuvassa ystäväni loihtima yksityiskohta hänen puutarhastaan. Hän kutsuu itseään "leikkiväksi ihmiseksi" ja hän näkee vanhat tavarat mahdollisuutena luoda jotakin uutta.
Källskärin saari on vierailun arvoinen paikka Kökarin lähellä. Alla olevassa kuvassa avautuu portti varjoista valoon. Yksi ystäväni menehtyi kesällä ja se on saanut minutkin näkemään hetkien ainutlaatuisuuden uudessa valossa. Lähetin tämän kuvan hänelle viimeisenä yhteydenpitona.

Olen aiemmin saanut vetää paljon hiihtoretkiä kevättalvella Kilpisjärven tuntureilla. Se on ollut parasta aikaa elämässäni. Silloin monet ihmiset kertoivat minulle, että ulkosaaristo muistuttaa heidän mielestään Lappia - ja saa aikaan kesällä samanlaisia fiiliksiä. Nyt olen saanut elää sen todeksi. On tärkeää muistaa historiansa. Aikoinaan Helsingissä asuessani vakavasti masentuneena olin tukehtua kuumuuteen yksiössä. En saanut nukuttua ja voin huonosti monin tavoin. Nyt olen kiitollinen saariston raikkaista merituulista ja mahdollisuudesta saunoa rantasaunassa uintireissuineen.Yksi syy kiitollisuuteen on myös tämän kesän mutkien kautta löytynyt asumismuoto. Hoidan talon puutarhaa kuin omaani ja olen saanut seurata kuinka eri kukkalajit avautuvat loistoonsa. Tietenkin rikkaruohojen kitkemisessä on vaivansa ja puutarhaa tuhoavat kauriit harmittavat välillä. Kesän mittaan olen vienyt kukkia myös rantaravintolaan ja loihtinut asetelmia.Puutarhan annista voi nauttia monella tavalla. Jalkakylvystä löytyy puutarhan ruusuja, laventelia, siankärsämöä, yrttejä ja kaupasta ostettua sitruunaa. Enpä ole tällaisessakaan ennen ollut!

Puutarhan pinaatista keitin pinaattikeittoa, kaveriksi leivoin siemennäkkäriä. Paistoin myös voissa pinaattilettuja ja surautin tehosekoittimessa juotavan salaatin. Voimaruokia!

Niin, olen vähän ihmeissäni tästä. Että olen saanut kokea nämä ainutlaatuiset hetket. Rakkaus luontoon ja kyky ihailla kauneutta antaa paljon elämään. Hetket on osattava poimia arjen keskeltä ja nostaa arvoonsa. Kiitos Sari ja Helena, kun patistelitte minua kirjoittamaan. Sainpas aikaiseksi!

6 kommenttia:

 1. Aurinkoinen kiitos ihanista kukkasista ja maistuvasta pinaattikeitosta lettujen kera! - Palasimme Iniön saaresta. Yövyimme entisessä kunnantalossa, joka nykyisin on Villa Högbo, kelpo paikka. Saarella kaikki tervehtivät toisiaan. Posti on auki pari tuntia päivässä, pankki kerran viikossa. Så enkelt, men så skönt. Merivesi ei ollut niin kirkasta kuin Kökarissa. Terv. Helena

  VastaaPoista
 2. Moikka Riitta!
  Patisteltiin kyllä sua kirjoittamaan, mutta oma kommentointi on jäänyt tekemättä, lukemassa kyllä lähes heti kävin, sorry!
  Oli ihana lukea kuulumisiasi, ihanan kesäisten kuvien kera, kuinka kaunista siellä onkaan. Kiva kuulla, että olet nauttinut saariston kesästä. Muuten Suomen kesä oli aika kylmä ja sateinen, olet onnistunut vangitsemaan kuviin ne kesän parhaat puolet :)
  Käytiin lomalla Kilpisjärvellä. Taisi muutes olla Suomen lämpimimpiä paikkoja sillä viikolla, itikoita vallan mahdottomasti, sadetta viikon aikana pari pientä ripsua, viimeisenä yönä ja päivänä satoi sitten kunnolla. Aloitettiin vaellus tällä kertaa Norjan puolelta, Didnulta. Lossulta sitten Suomen puolelle, Kovdoskaisi kiertäen reitille ja Meekon jälkeen taas reitin ulkopuolelle. Käytiin Salmijärvellä (karu ja kivinen). Saarijärven jälkeen taas reitille, Saana Jehkaksen puolelta kiertäen Mallan luonnonpuiston parkkiin, jossa auto odotti. Joku ilkimys oli kolaroinut puskurin tällä välin :( ei kiva ei, fiilikset laski aika lailla, mutta minkäs teet...
  Missäs oot? Joko olet palannut kotiin joulupukin kaupunkiin? Ennen kuin taas lähdet Ylläkselle tonttuilemaan?
  Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Hei Sari!
  Tällä hetkellä olen kotona Rovaniemellä, mutta aivan pian lähdössä kolmeksi viikoksi Kilpisjärvelle, joten eiköhän siitä tule päivityksiä aikanaan! Talveksi taas menen Ylläksen lumille ilahduttamaan turisteja.

  Rovaniemellä on ollut pilvistä säätä pitkään. Kaipaan niin auringon paistetta! Sitä riitti Kökarin kesässä, varsinkin loppukesä oli kaunis säiden puolesta.

  Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
 4. Kökarin kukat kukkivat eikä päivityksiä Kilpisjärveltä kuulu? Onko kaikki hyvin, Riitta? ihmettelee Helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Helena,
   Kiitos huolenpidosta. Kuinka en ole saanut päivitystä Kilpisjärven reissusta aikaan! Sieltä on niin hienoja kuviakin. Voi tätä saamattomuutta. On tässä taustalla muutakin, jota voin pintapuolisesti valottaa. Näin loppukesällä tutun ihmisen hukkuvan aivan silmieni alla ja se on järkyttänyt minua. Olen työstänyt asiaa monin tavoin, saanut siihen apuakin. Toisaalta minua hämmentää myös tämä iän mukanaan tuoma muutos - huono nukkuminen, hikoilu ja mielialan muutokset. Siihenkin on onneksi apua olemassa. Elän hämmentäviä aikoja. Onneksi luonto luo lohduttavan ja läsnäolevan apunsa. Valon väheneminen väsyttää ja imee voimia. Talveksi lähden Ylläkselle lumen keskelle, nyt vielä muutama viikko kotona. Kaikkea hyvää Sinulle Helena. Kyllä täältä taas kuuluu!

   Poista
 5. Ha haa - en olekaan ihan saamaton... Uusi blogiteksti, olkaa hyvä! Nyt on sankariolo, taidan keittää kahvit!

  VastaaPoista