3. joulukuuta 2013

Hiihdon hurmaa ja poroajelua

Täällä Ylläksellä ollaan taas aivan onnessaan. Kaksisataa kilometriä hiihtoa takana tälle talvelle! Lentokeli, pakkasta neljä astetta. Ladut kimaltelevat. Hiihdin Äkäslompolosta Velhonkodan kautta Tunturijärvelle ja siitä Lämpöladun ja Isomettän laskun kautta takaisin Äkäslompoloon. Paljon ylämäkeä, mutta päivä alkoi jo hämärtää lähtiessä ja halusin jättää valaistun ladun loppuosuudelle. Ihan näin onnessani en ollut vähän aikaa sitten, kun keho tuntui olevan jumissa äkkinäisestä hiihtohulluudesta. Hieronta, venyttely ja lepo auttoivat. Tänään ladulla olin tunnistavinani, kuinka kunto on päässyt kohoamaan levossa (ja lihakset syödessä).

Lämpötila on vaihdellut rajusti viime päivinä, sillä eilen aamulla pakkasta oli kolmekymmentä astetta! Olimme juuri saaneet ensimmäiset brittiperheet vieraaksemme ja tällainen kylmyys vastassa! Jotkut lapset itkivät kylmyyttä, jotkut perheet jättivät ulko-ohjelman väliin. Suurin osa kuitenkin osallistui lainahaalareissaan ns. "taster-" eli maistiaispäivään. Siellä sai kokeilla moottorikelkka- ja huskyajelua, jotta sen jälkeen löytyisi ostohalukkuutta pidemmille retkille.

Onneksi sää lauhtui illaksi, kun vein bussilastillisen perheitä porotilalle. Pidän poro-ohjelmasta hyvin paljon, koska siitä huokuu aitous ja alkuperäisyys. Normaalisti meluisat britit osasivat käyttäytyä hiljaisesti ja rauhallisesti, kun heille selitettiin, että porot pelkäävät kovia ääniä ja nopeita liikkeitä. Tunnelma oli suorastaan harras. Poroajelu metsässä tehdään ilman lisävaloa. Britit istuvat pareittain reessä pimeässä parin kilometrin lenkin. Lapin miehet taluttavat koulutettuja vetoporoja. Saavat aika hyvää liikuntaa, siis miehet, kun tarpovat siinä lumessa. Silmä tottuu pian hämärään, lumi tuo valoisuutta ja jossakin kohtaa lenkkiä Ylläksen valoisat rinteet näkyvät.

Britit kuuntelivat kiinnostuneina saamelaisasuisen poronaisen kertomusta porojen elämästä. Kysymyksiäkin esitettiin, kuten" miten porovauva pääsee äitinsä mahasta ulos". Lopuksi britit ohjattiin poroaitaukseen, jossa he saivat syöttää jäkälää ahnaille poroille. "Brilliant!" ja muita ylistäviä kommentteja kelpasi kuunnella kotimatkalla. Kerroin omista iltasuunnitelmistani, avannosta ja saunasta. Avantotouhu naurattaa brittejä ja ehkä kiehtookin. Aika moni kysyi minulta seuraavana päivänä kuinka uintini sujui.

2 kommenttia:

 1. Moikka!
  Kivoja kuvia, siellä on tosi talvista.
  Täällä satoi ensi luni viime lauantaina, sen jälkeen on tullut vettä ja räntää. Välillä pakkasta, välillä suojaa. Nyt tulee taivaan täydeltä räntää..
  Kilpparilla kuuluu olevan aivan mahdottoman paljon lunta, olikos se eilen 120cm eli tuleekohan uusi ennätys tämän talven aikana? Ensi keväänä ei taida kivet tuntua suksenpohjissa?
  Hyvää Itsenäiusyyspäivää!

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja hyvää itsenäisyyspäivää Sari! Kilpparilla tosiaan tuntuu lunta riittävän. Ajattele, että Ylläksellä on lunta vain 35 cm ja suhteellisen lähellä Kilpparilla 120 cm! Mielenkiintoista seurata kuinka paljon sitä lunta kaiken kaikkiaan sataa ennen huhtikuun hiihtoretkiä.

  VastaaPoista