27. marraskuuta 2014

Ylläs yllätti lumoavalla lumisuudellaan

Nyt on aika vaihtaa maisemaa ja elämäntyyliä! Rovaniemeltä Ylläkselle hurauttaa autolla muutamassa tunnissa, mutta minulla jäi siinä samalla taakse koti, elämä kotikaupungissa sekä työttömyys yli viideksi kuukaudeksi. Minua on vastassa Ylläksen huolella hoidetut ladut, niin ja ne hommat tosiaan. Ensin suihkin joulutontun asussa brittiperheiden apuna mm. poro- ja koiravaljakkoajelulla, Lainion lumikylään tutustumassa sekä joulusadun kohokohtana Joulupukkia tapaamassa. Tammikuusta alkaen on aika ilahduttaa hotellien asukkaita lomamestarina. Ja kevät huipentuu Kilpisjärven hangilla opastamiini hiihtoretkiin. Minulle on helpotus, että ymmärsin tällä kertaa vuokrata Rovaniemen kotini. Vanha koirakin oppii näköjään uusia temppuja, vaikka välillä muuta pelkään. Matkan aikana Rovaniemen harmaa sää vaihtui moneen kertaan, kunnes Ylläs lumosi pastellinsävyisellä taivaalla, 15 cm:n lumikerroksella ja huolletuilla laduilla. Minun talveni alkoi tänään, ensimmäisestä hiihtoretkestä.
 
Ylläksen maisematie hurmasi lumisilla puilla ja punertavalla taivaalla. Parempaa vastaanottoa en osaa kuvitella.
Keksin keinon miten saan kassit (9 kpl!) purettua tehokkaasti. Palkkioksi työstä pääsin ensimmäistä kertaa tänä talvena hiihtämään. Kuulin, että lumi on tullut Ylläkselle vasta äskettäin, mutta nyt huollettuja latuja on saatu auki jo 33 km. Suurimmaksi osaksi ladut ovat jo ihan kelpo kunnossa tavallisen hiihtäjän näkökulmasta katsottuna.
Suolla latupohja kiilteli pelottavan jäisenä. Varsinkin alamäessä pidin kielen keskellä suuta ja toivoin pysyväni pystyssä.

Kiipesin vaativan Isomettän mäen ylös kaikessa rauhassa. Katselin samalla laskijoita ja tarkkailin ladun kuntoa. Hyvältä näytti, kunhan hillitsee vauhdin laskussa. Sydämessä läikähti, kun näin kynttiläkuuset! Olen kiitollinen siitä, että saan taas olla osana tätä maisemaa ja elämää.


Kellokkaan pihassa maisema oli kuin postikortista. Huurrepintainen kelopuu, pyöreä tunturi ja kauniin värinen taivas. Sinisyys. Juttelin yhden paikallisen ihmisen kanssa ja hän kertoi, ettei osaa ihastella maisemia täällä, kun ne ovat aina tässä olleet. Ymmärsin, että välillä on hyvä lähteä pois ja saada perspektiiviä.

8 kommenttia:

 1. Moikka!
  Onnea ensi´mmäisten hiihtokilsojen johdosta!!! Kauniita, upeita maisemia.
  Täällä oli lunta viikko siitten noin viitisen senttiä. Suli ja tuli liukasta, mutta nyt onneksi tas sulat tiet.

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa! Täällä Muoniossakin on ollut jo pitkään talvi ;) . Maanantaina tuli onneksi 10cm lunta lisää, että ei ollut pelkkiä pakkasia. Kylmimmillään on käynyt jo -27C. Siitä se lähtee. K on töissä vielä pari vkoa Lainiossa, yöt y-järvellä.

  Ilosta joulukuuta!

  >krisse

  VastaaPoista
 3. Sari: Kiitos. Tänä talvena pyrkimyksenä on hiihdellä oloa kuunnellen ja lepoa itselle sallien, varsinkin kaamoksen väsyttävään aikaan. Toivottavasti saat valkean joulun, vaikka muistaakseni et pidä erityisemmin lumitöiden tekemisestä. Lähetän täältä lumipyryn keskeltä jouluntaikaa sinne etelään. Huomenna pukeudun tontun asuun ensimmäisen kerran ... ja saatanpa pyörähtää sinunkin ikkunasi takana kurkkaamassa :)
  Krisse: Onpas Muoniossa jo ollut kova pakkanen! Terveisiä K:lle. Saapas nähdä, kuinka tässä törmäillään - kenties lentokentällä tai Lainiossa. Mukavaa joulukuuta!

  VastaaPoista
 4. Hei, Riitta! Tuosta Kellokkaan kelopuusta minullakin on kuva viime keväältä sinisenä hetkenä. Sen kautta olen tunnelmissasi mukana. Pysy terveenä ja positiivisena hektisen haastavassa työssäsi! toivoo lumia kaipaileva Helena Naantalista.

  VastaaPoista
 5. Hei Helena! Toivotuksesi tulee sopivalla hetkellä. Palasin eilen Leviltä tiiviiltä tonttukeikalta, kivaa oli, mutta voimille ottaa. Vapaapäivänäni täällä Äkäslompolossa nukuin pitkään ja hiihdin upeassa lumisessa metsässä. Lunta on puoli metriä ja ladut hyvässä kunnossa. Parina seuraavana päivänä järjestelen asioita häätonttuna. Brittiparit vihitään avotulen loimussa kodassa. Viimevuotiseen tapaan vastaan meidän tonttujen jouluateriasta, tosin ehdimme syödä sen vasta joulupäivänä työkiireiden takia. Ylläkselle saapuu ennätysmäärä brittiperheitä joulun viettoon, joten tontut vipeltävät kiireisinä aamusta iltaan. Toivottavasti sinä saat nauttia Joulun rauhasta!

  VastaaPoista
 6. Hei Riitta!
  Saat jouluaterian sinun oman juhlapäivän kuniaksi :)
  Oikein mukavaa ja valkoista Joulun aikaa sinulle!
  Yritä pieni hetki hengähtää ja nauttia joulun rauhasta, jos se siellä vilskeessä on mahdollista.

  VastaaPoista
 7. Moikka!
  Minnes olet kadonnut, kun ei susta ole kuulunut pitkään aikaan mitään? Ei kai joulupukki vienyt sua mennessään? Viimeisin kirjoitus marraskuulta, mitäs sen jälkeen on tapahtunut, me täällä jo kovasti odotellaan kuulumisia...
  Meille tuli jouluaaton aikana valkea joulu! Ja juu, muistit oikein, en pidä lumitöistä, jos joka päivä tuntitolkulla, vähempi määrä ja välillä ihan ok. No, nyt taisi luvata viikonlopuksi urakkaa taas ihan riittämiin... Toisaalta olisi kiva päästä hiihtämään myös täällä etelässä, kun viime talvena ei onnistunut. Onkos sulla jo paljon kilsoja kerättynä? Niin ja millonkos sä siirryt Kilpparille?

  VastaaPoista
 8. Hei Sari!
  Joulukuu oli täynnä touhua ja tonttujen vipellystä. Huh, nyt sitten olen vaihtanut roolia: tontusta mestariksi! Eli Tonttu nimisestä tontusta on tullut Lomamestari. Hiihtämään olen päässyt - tai jaksanut lähteä harvakseltaan. No, 200 km täyttyi tänään kuitenkin. Kilpparille lähden maaliskuun puolella, tarkempi ajankohta selviää kai piakkoin. Jospa nyt olisi aikaa ja voimia kirjoitella enemmän. Kiitos herättelystä, uskollinen lukijani ja kommentoija!

  VastaaPoista