23. marraskuuta 2015

Kiilopään ensilumilla ja avannossa

Marraskuu on kaamoksen aikaa, paljasta, riisuttua. Valo pakenee pois täältä pohjoisesta, kunnes lumi vapauttaa pinteestä lohduttamalla omalla valoisuudellaan. Kävin minilomalla Kiilopään maisemissa ensilumilla ja yllätyin, kun tapasin siellä monta Kilpisjärven ystävää!

Kiilopään ja Saariselän välille oli ajettu ihan kelpo latu. Leveä ja liukas. Silti me retkihiihtäjät jotenkin luiskahdimme yhä uudestaan pois tältä reitiltä, jännitystä ja seikkailua hakien - ja suksia säästelemättä. Onneksi olin varannut mukaan myös ns. katusukseni, jotka eivät säikähdä kivien kolinaa.  Aivan lempireitiksi muodostui Ahopään reunaa myötäilevä maastopyöräreitin pohja. Kuvassa tuuletan Ahopään rinteillä avarassa maisemassa. Hiihtelimme myös Rumakurulle luomulatua pitkin. Talven ensimmäiset hiihtoretket tuntuivat kehossa voimakkaana väsymyksenä, mutta myös onnen ja täyttymyksen tunteena.
Tämä riekko lennähti aivan Kiilopään päärakennuksen seinustan vierelle ja jäi siihen kyyhöttämään suojaväriinsä luottaen. On se vaan kaunis ilmestys! Kuin lumipallo.
Kiilopään savusauna ja avanto on loistava yhdistelmä hiihtäjän kehonhuoltoon. Savusaunan hellässä lämmössä hikoiltuaan on virkistävää pulahtaa puron raikkaaseen veteen. Puljasin edestakaisin monta monituista kertaa: saunaan, avantoon, saunaan... Ja kun Lapin virtaava vesi on juotavaa, uin suu auki ja jano lähti samalla reissulla.

6 kommenttia:

 1. Ihanaa, Riitta, monia muistoja minullakin Kiilopäältä.

  Parhaasta päästä hiihtäminen Ahopään yli ja pitkä lasku alas hotellille. Sen olen tehnyt ainakin kahdesti. Myös aamuinen hankikantokävely yhtenä pääsiäisenä, kun hiihtäminen ei enää sohjossa onnistunut. Reitti lienee sama kun mainitsemasi maastopyöräreitti. Sillä kävelyllä keskustelin riekon kanssa pitkään. Arvelin lintua enkelin lähettilääksi. Puhuin sille suruistani, ja se vastasi kannustavasti kopek-kopek-kopek. Kiilopuron avanto on kirkas ja oivallinen. Sen sijaan savusaunasta on silmiä kirvelevä muisto. Myös kapuaminen Kiilopään huipulle on onnistunut, tosin toisella kertaa oli hyytävä tuuli, mutta keväisenä päivänä vaivansa väärti, mitä nyt polvi sattui alas tullessa.

  Eivätkö ne kosiskelleet sinua Kiilopäälle töihin?

  Valoisaa kaamosta toivottaa Helena Naantalista, jossa on ollut kahtena päivänä täydellinen keli kylmävesiuintiin, peilityyni ja auringonpaiste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kun oli mukava lukea kokemuksistasi Kiilopäällä. Erityisen koskettava oli tarina keskustelustasi riekon kanssa. Luonto hoitaa, lohduttaa ja kohottaa, jos antaa sille mahdollisuuden. Minä olen uinut Rovaniemellä joessa, eilen uin pienen ympyrän, kymmenen vetoa ja nousin ylös sankarina. Huomenna siirryn Äkäslompoloon koko talveksi ison tavarakuorman kanssa. On siinä taas haastetta, kun liikun julkisilla kulkuneuvoilla.

   Poista
  2. Sinivalkoista Itsenäisyyspäivää Äkäslompoloon! Kaikki hyvin siellä? Pääsitkö onnellisesti tavarakuormasi kanssa majapaikkaan? Sääennustuksen mukaan teillä on siellä kaamoksessa kelpo kelit, kun me puskemme täällä etelässä läpi tuulen ja sateen. Pysy terveenä niin henkisesti kun fyysisestikin! - Helena


   Poista
  3. Kiitos Helena!
   Itsenäisyyspäivä meni työn merkeissä, niin kuin kaikki muutkin päivät. Haaveilen yhdestä vapaapäivästä, jotta ehtisin hiihtämään, mutta nyt on aika paljon työn touhua. Minulla kävi tuuri, kun sain autokyydin Äkäslompoloon ja autoon mahtui kuin mahtuikin kaikki kassini! Täällä on ollut uskomattoman hienoja ilmoja. Päivisin auringon kajoa taivaanrannasta ja kauniita värejä taivaalla, öisin revontulia. Ah ja parasta oli kun uin avannossa revontulten loisteessa! Voi hyvin!

   Poista
 2. Moikka!
  Nyt alkaa meikäläisellä jouluvapaa. Lunta emme tänne etelään saaneet, mutta Joulu on aina Joulu, oli lunta tai ei, tunnelma on tärkein! Hyvää seuraa ja ruokaa. Valaistusta kynttilöin ja roihuin.
  Oikein mukavaa Joulua sinne pohjoiseen. Ja hyvää syntymäpäivää!!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Sari!
  Nautitaan Joulusta on se sitten valkoinen tai vihreä tai musta... Syntymäpäivästä tuli oikein hyvä.

  VastaaPoista