23. kesäkuuta 2022

Tunturin tyttö saaristossa

Blogini Tunturin kosketus on viettänyt uinuvaa vaihetta pitkään, kun kirjoittajalla on ollut jotenkin paikallaan polkeva olo. Ikään kuin sanottava olisi sanottu tässä muodossa - ja kuka nyt jaksaa vanhaa jauhaa loputtomiin. Olen saanut paljon voimaa tuntureista, ja saan edelleen silloin kun tulee tilaisuus. Olen siitä hyvin kiitollinen.

Pitkän aikaa koin oloni kotoisimmaksi nimenomaan ja jopa pelkästään tunturissa. Kuin se olisi kietonut minut hyväksyntäänsä kyselemättä puutteistani, tarjonnut avaria näkymiä aukomaan mieltä ja rääkännyt kehoa tuntureita ylös ja alas kulkiessa. Tuntureiden antia en pysty täysin sanoittamaan, eikä liene tarvettakaan. Tunturit ovat koskettaneet minua hyvää tekevällä tavalla. Haluan pysyä siinä kosketuksessa jatkossakin.

Kesäkuun alussa saavuin toiseen mielenmaisemaani, Ahvenanmaan saaristoon Kökariin. Ahkeroin kesän Kökarin Kotiseutumuseolla opastaen kävijöitä ja vaalien ainutlaatuista aluetta niillä taidoilla, mitä minulla on. Talven jälkeen isoja taikoja tehdään siivoamalla pölyt ja liat pois. Joskus siivotessa, vaikka se onkin raskasta työtä, tuntuu kuin vanha vene heräisi iloisesti liplatellen henkiin. Tai kuin perinnetorppaan astuisi entisen asukkaansa näkymätön henki ja kiittäisi saadessaan punaisia pelargonioita ikkunalleen. On kesä ja kohta tulee vieraita!
Ovien yleisölle avauduttua asettelen museolle kesäkukkien lisäksi leikkokukkia korostamaan vanhan esineistön kauneutta. Samalla haluan osoittaa arvostusta sille työmäärälle, jolla museoalue on saatu aikaiseksi. Kökarissa kukkia löytyy runsain mitoin luonnosta, mutta olen saanut viedä kukkia säännöllisesti myös paikallisten ihmisten puutarhoista. Kiitos siitä. 

Paras aika museotyössä on nyt koettanut, kun esivalmistelut on tehty ja saan opastaa kävijöitä. Siinä samassa aika usein spontaanisti vaihdetaan muitakin kuulumisia. Mistä kaukaa vieraat ovat tulleet ja miten he kokevat Kökarin saaren tai Kökarin kotiseutumuseon. 


2 kommenttia:

 1. Moikka Riitta!
  Ihanaa, että kirjoitit pitkästä aikaa. Kirjoituksiasi on aina niin mukava lukea :) ja katsella kauniita kuvia. Päästä samalla ikään kuin itse reissuun mukaan, vaikkei itse oikeasti pääse, nin sun kautta pääsee kokemaan vanhaa tutua ja myös uutta, olethan oikea reissunainen. Vaikka susta tuntuu, että toistat vanhaa kaavaa, niin meile lukijoile osaat aina kertoa jotain uutta, kauniiden kuvien kera. Huomasin, että sullakin on hiusmali muuttunut pitkäksi, mukava kietaista näin kuumalla nutturalle ja saa niska hengittää.
  Viihdytkö tänä vuonna syksyyn saakka saaristossa?
  Jos nyt vaikka tulisi se lämmin syksy, saas nähdä...
  Voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sari!
   Kiitos kannustuksesta. Hiukset ovat päässeet tosiaan kasvamaan, kun kampaajalla käynnit ovat jääneet väliin. Pipon alla pitkät hiukset näyttävät kauniilta, mutta kesän kuumuuteen tarvitaan juurikin tuota niskahien välttämistä vaikka nutturalla. Olen huomannut kuinka kätevästi poninhännällä saa lippiksen pysymään päässä nyt, kun olen aloittanut suppailun. Siitä sitten Sari pääsetkin jo lukemaan ihan uutta näkökulmaa mun retkeilyyn!

   Yritän jäädä saaristoon lomailemaan töiden loputtua, jos vain saan asiat sumplittua sille mallille. Hyvää kesää!

   Poista