14. marraskuuta 2022

Arkipäivän askareita Norjassa

Mitä asioita on hoidettava ensimmäisenä, kun muuttaa Norjaan töihin lyhyeksi aikaa, siis alle puoleksi vuodeksi? D-numeron eli väliaikaisen sosiaaliturvanumeron hankkiminen on avain muiden asioiden aukeamiseen. Varasin ajan Tromsan verovirastosta jo hyvissä ajoin. Työsopimus ja passi kourassa verovirkailija laskeskeli veroprosentin loppuvuodelle ja taikoi minulle tuiki tärkeän D-numeron. Ymmärsin olla ylpeä D-numerostani, kun en ollut saanut hoidettua joitakin asioita ilman sitä. 

Vasta D-numeron saatuani pystyin hakemaan Norjalaisen pankkitilin avaamista. Voinhan toki maksaa joka paikassa Visallakin, mutta palkanmaksua ja ruokakaupan ostoksia on kätevämpi hoitaa paikallisella tilillä. Norjassa on käytössä NOK kr eli Norjan kruunut. Hinnat on helppo muuntaa euroiksi, kun esim. yksi euro vastaa aika tarkalleen kymmentä NOK kr. Ja kyllä se yleinen käsitys Norjan hinnoista pitää paikkansa, kaikki maksaa pöyristyttävän paljon. Kuvan jääkarhu komeilee Tromsalaisen pankin tiloissa takanaan pulleat säästöpossut. Norjassa jääkarhuja elää vain Huippuvuorilla, mutta niitä näkee täytettynä Tromsassa arvonsa tuntevissa paikoissa esim. kalleimmissa turistikaupoissa - tai pankissa.
Tromssan kirjastorakennus on paitsi komea ulkoapäin, myös maisema sisältä katsottuna yllättää kauneudellaan. Meri ja vastapäinen Storsteinen tunturi (421 mpy) näkyvät hienosti avarista ikkunoista. 
Kirjastokortin hankkiminen on tainnut olla ainoa yhdellä kerralla hoituva asia, kun norjalaiset näyttävät pitävän kankeaa byrokratiaa ja pilkun viilaamista suuressa arvossa. No joka tapauksessa, suomenkielisiä kirjoja löytyy kuvassa olevan hyllykön verran. Lainasin samantien Jari Tervon  Rovaniemelle sijoittuvan romaanin ja Tuula Väisäsen kirjan, joka kertoo suomalaisista Jäämeren rannalla kalatehtaalla. Siis hoidin koti-ikävää ja hankin perspektiiviä.
Jätehuolto on Tromsassa järjestetty notkeasti. Jätepusseja eri jätteille (muovi, ruoka ja paperi/pahvi) on tarjolla ilmaiseksi useissa ruokakaupoissa. Kotona roskat lajitellaan oikean värisiin pusseihin ja tipautetaan alla kuvassa näkyvästä luukusta sisään. Kone lajittelee sitten roskat tunnistamalla pussin.
Tromsassa toimii aktiivisesti nuorekas suomalainen yhteisö, Tromssan ruijansuomalainen yhdistys. Kävin yhdessä kahvilatapaamisessa ja pian aion myös saunoa puulämmitteisessä rantasaunassa heidän kanssaan. Lähiaikoina he järjestävät Itsenäisyyspäiväjuhlan ja kirkossa lauletaan kauneimpia joululauluja suomeksi.

Norjaan töihin hakeutuessa useimmiten vaaditaan Norjan kielen taitoa. Tulevassa opastyössäni puhutaan pelkästään englantia (ja saksaa) niin asiakkaiden kuin työyhteisönkin kanssa. Omia asioita hoitaessa olen kuitenkin huomannut, että esim. päätökset tulevat kotiin norjaksi tai opastustekstit saattavat löytyä vain Norjan kielellä. Ruotsin kieltä taitavana pystyn ymmärtämään norjaa aika hyvin kirjoitettuna, kun käytän siihen aikaa. Sen sijaan puhuttuna saatan pudota kärryiltä aika piankin. Siksipä astelin reippaasti Punaisen Ristin järjestämälle ilmaiselle Norjan kielen kurssille. Siellä meitä eri puolilta maailmaa Norjaan tulleita keskusteli pienryhmissä paikallisen vapaaehtoisen työntekijän johdolla. 

3 kommenttia:

  1. Moikka Riitta!
    Siellähän on hienot roska systeemit, luulin ensin että hyllyssä on jotain kirjaston asiakirjoja. Tuo asuinalue taitaa olla aivan uusi, ainakin tuo kone, johon roskat laitetaan näyttää tosi uudelta ja modernilta. Meillä piti kymmenisen vuotta sitten eritellä poltettavat roskat oranssiin pussiin, laitettiin sitten samaan roska-astiaan muiden pussien sekaan. Kokeilu loppui aika lyhyeen. Nykyään kaikki menee polttolaitokseen, joka tuossa muutaman kilometrin päässä.
    Kun asut siellä meren rannalla, niin oletkos jo käynyt uimassa? Etkös sinä harrastanut avantouintia, ainakin muutamia vuosia sitten, muistan että olisit siitä kirjoittanut täällä? Siellähän ei ainakaan mun tietämyksen mukaan meri koskaan jäädy, kun Golfvirta lämmittää. Olen joskus netistä katsonut livekuvaa, jossa vesi vapaana liplatti.Tulee Kilpparin säätä seurattua ja siinä samalla huomaa, että siellä on aina ollut aika lämmintä. Milloin sinne pitäisi tulla lunta? Siis kun opastat turisteja, niin onko ladut ja reitit ylempänä vuoristossa?
    Täällä oli viikonloppuna vielä kolmetoista astetta lämmintä, nyt on pari astetta pakkasta ja tuntuu hyytävän kylmältä. Tänään tuossa aiemmin leijaili hieman lunta. Punatulkut laulelevat ja syövät vaahteran neniä.

    VastaaPoista
  2. Heippa Sari!
    Kyllä vain, tämä on aivan uusi asuinalue. Valitsin tämän asunnon, koska nyt en tarvitse pelätä hometta. Homeen kanssa olen tehnyt tuttavuutta jo sietomääräni täyteen. Olen juuri lähdössä suomalaisen yhdistyksen omistamalle rantasaunalle ja jos vain suinkin uskallan, pulahdan mereen. Epäilen kovasti Golvirran lämmittävän vaikutuksen riittävyyttä. Olen tullut arkajalaksi talviuinnin suhteen, harmi. Meri ei kuulema jäädy, joten tämähän on talviuimarin paratiisi.

    Lunta odotellaan kiihkeästi. Ylhäällä tunturissa on pakkasta ja luntakin vähän, mutta alhaalla meren lähellä maa paljaana ja toivottoman liukkaana jäästä. Olen ymmärtänyt, että yksi lumikenkäretki järjestetään ihan Tromssan saarella puistossa, toinen tunturihissin kanssa nousten ylhäällä lähitunturissa ja kolmannella pitemmällä retkellä kiivetään itse jollekin tunturille. Asiat selviävät minullekin myöhemmin, mutta ensin tarvitaan lunta! Arvaa paljonko on Tromssan lumiennätys? 240 cm vuodelta 1997. Samana vuonna Kilpisjärven lumiennätykseksi mitattiin muistaakseni 190 cm. Sitä en vielä tiedä missä hiihtotunnit pidetään.

    VastaaPoista
  3. Moikka Riitta!
    Kuis menee? Onko työt jo alkaneet vai jatkuuko sulla retkeilykausi?
    Mulla on mennyt reilu viikko aika pitkälti jalista seuratessa, viime viikolla tuli neljä matsia päivässä, nyt jo "helpotti", en toki ole kaikkia katsonut, mutta aika paljon kuitenkin. Olen seurannut kaikki MM-kisat vuodesta 1982 lähtien, miten työtilanne ja muu tekeminen on antanut myöten.
    Onkos siellä jo lunta? Meillä on jo muutamia senttejä ja koko ajan tupruttaa lisää, kohta pitää lähteä lumitöihin. Tuntuu, että talvi alkoi täällä kuin varkain, piti olla vain pari pakkaspäivää ja sen jälkeen piti tulla taas lämpöasteita, mutta pian pakkaskausi jatkunut jo pari viikkoa. Toivottavasti ei tule samanlainen talvi kuin viime talvi, silloin lunta oli aivan liian paljon näin etelän ihmiselle, huh huh...

    VastaaPoista